top of page
  • Forfatterens bildeRagnhild Pedersen

Frisk uten medisiner - er det mulig?

Oppdatert: 10. feb. 2020


Har du fulgt med på programmet "Frisk uten medisiner" på NRK2? Der følger vi flere mennesker som hver dag svelger drøssevis av medisiner både mot sykdom og mot bivirkninger av medisiner. Disse pasientene ønsker å komme seg ut av "medisinfengselet", og legen som inspirerer dem, viser at dette er mulig.


Bare ved å gå en halvtime 5 ganger i uken, kan det hjelpe disse pasientene med å redusere eller kvitte seg med medisinbruken. De blir selvfølgelig fulgt opp nøye av legen sin. Etter overraskende kort tid bedrer helsen seg hos de fleste, slik at legen kan foreskrive stadig lavere doser av medisiner mot plager som diabetes 2, høyt kolesterol, høyt blodtrykk m.m.


Et annet eksempel vi fikk se var en dame, som led ov depresjon. Hun hadde brukt antidepresiva siden hun var 17 år, og hun trengte stadig større doser. Legen hadde hørt at kalde bad virker gunstig mot depresjon, fordi sjokket som kalde bad utløser i kroppen frigir endorfiner, eller lykkehormoner som de også kalles. Og etter en periode klarte hun å fungere godt uten nervemedisiner.


"La din mat være din medisin og din medisin være din mat", sa Hippokrates som blir kalt legekunstens far. I dag har vi nesten ikke tid til å lage mat selv fra grunnen av, og mye av ferdigmaten vi kjøper har lavt innehold av viktige næringsstoffer som kroppen trenger tilførsel av hver dag. Derfor trenger vi å bli bevisst på hvor viktig det er å vite næringsinnholdet i det vi spiser.


Det finnes også mange typer behandlingsformer og metoder som styrker kroppens egen helbredende evne, f.eks. soneterapi, øreakupunktur, akupressur, tankefeltterap, yoga, gigong osv. I mange tilfeller kan kroppen med litt hjelp og stimulans fra slike metoder, kunne rette opp i smerter og ubalanser selv, uten bruk av medisiner.


Jeg kan ta meg selv som eksempel: I dag våkna jeg opp og hadde vondt i ryggen - det kjentes ut som jeg hadde forstrukket en muskel på høyre side. Da utførte jeg yoga i 15 minutter og smerten er nå nesten borte! Jeg unngikk dermed å ta smertestillende medisiner og det føles som en seier!


Jeg mener at det finnes 1000-vis av naturlige og ufarlige måter å styrke helse og velvære på, som kan brukes både forebyggende og mot smerter og ubehag av forskjellig slag. Det er nesten bare fantasien som begrenser oss, men vi må selvfølgelig gjøre en liten innsats selv. Vi må begynne å tenke utenfor "medisinboksen".


Selvfølgelig kan vi bli nødt til å ta medisiner av ulike årsaker, men svært ofte kan vi selv gjøre forskjellige tiltak for å unngå det. Og så er det mye mer tilfredsstillende å kjenne til metoder og teknikker som styrker og healer kroppen, og på den måten kunne ha mulighet til å ta større del av ansvaret for egen helse og velvære.


Jeg mener det skulle vært et fag i skolen der barna lærer forskjellige metoder og teknikker for hvordan de selv kan styrke både den fysiske og psykisk helsen. Det er minst like viktig som å lære å prestere, og særlig viktig for å kunne klare å takle presset både på skolen og i yrkeslivet senere.


Dette er noen eksempler på hvordan vi alle kan ta større det i å påvirke egen helse og velvære positivt. Men hvis du lider av alvorlig sykdom eller er i tvil, så skal du snakke med din lege før du starter med en behandlingsform.


Her kan du lære mer om hvordan du kan bli din egen terapeut.


- Ragnhild :)28 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page